Continuăm expediția noastră pentru a descoperi fructele și legumele”minune” de lângă noi. Astăzi facem cunoștință cu sfecla roșie. Mai exact, facem cunoștință cu proprietățile ei de super aliment.
Deși este o legumă pe care o considerăm autohtonă, se pare că este originară de pe malurile Mediteranei și ale Atlanticului.
Ce conține:
- Vitaminele A, B, C, PP
- Potasiu
- Magneziu
- Fosfor
- Siliciu
- Fier
- Cupru
- Brom
- Zinc
- Mangan
- Acizi aminați: asparagină, betaină, glutamină.
Cu atâtea elemente din tabloul lui Mendeleev, nu ne mirăm de ajutorul dat organismului.
Ce beneficii aduce:
- Considerată protectoare a ficatului.
- Energizează organimsul prin îmbunătățirea circulației sângelui. Acest efect se datorează nitraților naturali pe care îi conține sfecla roșie.
- Contribuie la eliminarea toxinelor din organism datorită betacianinei.
- Scade nivelul colesterolului, ajută la vindecarea afecțiunilor de vezică biliară şi la vindecarea gutei.
- Împiedică formarea cheagurilor de sânge şi depunerea colesterolului pe vasele de sânge.
- Dezvoltă și întreține țesutul muscular datorită conținutului bogat de aminoacizi.
- Are efect benefic asupra tiroidei datorită conținutului de iod.
- Și mușchiul inimii este întărit mulțumită cantității mari de potasiu din sfecla roșie.
- Ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și a atacurilor de inimă prin efectul de scădere a tensiunii arteriale.
După așa o listă, puteți începe diminețile cu un suc energizant de sfeclă roșie. Se găsește ușor în piață și nici nu este scumpă. Doar cei care suferă de diabet ar trebui să o evite, datorită conținutului ridicat de zaharuri.
Ceea ce probabil nu știați despre sfecla roșie este că din ea se poate obține un fel de cafea. Cum ? Curățați sfeclele, le tăiați în rondele de aproximativ 3-4 cm grosime, le puneți la uscat pe cât posibil în aer liber sau într-un curent de aer. După ce s-au uscat le prăjiți în cuptor, apoi le spargeți și le măcinați. Și gata cafeaua de sfeclă. Nu știm ce gust are, dar dacă încercați, spuneți-ne și nouă. Cu siguranță va fi o cafea sănătoasă.
Poftă bună și să mâncați slow !
Surse : http://www.csid.ro , http://www.fitness-nutritie.ro, Jean Valnet – ”Tratamentul bolilor prin legume, fructe și cereale”, Editura Cerea, București 1991