O minune de legumă – Sfecla

Sfecla Rosie
Photo credit: Irina Theodoru

Continuăm expediția noastră pentru a descoperi fructele și legumele”minune” de lângă noi. Astăzi facem cunoștință cu sfecla roșie. Mai exact, facem cunoștință cu proprietățile ei de super aliment.

Deși este o legumă pe care o considerăm autohtonă, se pare că este originară de pe malurile Mediteranei și ale Atlanticului.

Ce conține:

  • Vitaminele A, B, C, PP
  • Potasiu
  • Magneziu
  • Fosfor
  • Siliciu
  • Fier
  • Cupru
  • Brom
  • Zinc
  • Mangan
  • Acizi aminați: asparagină, betaină, glutamină.

Cu atâtea elemente din tabloul lui Mendeleev, nu ne mirăm de ajutorul dat organismului.

Ce beneficii aduce:

  • Considerată protectoare a ficatului.
  • Energizează organimsul prin îmbunătățirea circulației sângelui. Acest efect se datorează nitraților naturali pe care îi conține sfecla roșie.
  • Contribuie la eliminarea toxinelor din organism datorită betacianinei.
  • Scade nivelul colesterolului, ajută la vindecarea afecțiunilor de vezică biliară şi la vindecarea gutei.
  • Împiedică formarea cheagurilor de sânge şi depunerea colesterolului pe vasele de sânge.
  • Dezvoltă și întreține țesutul muscular datorită conținutului bogat de aminoacizi.
  • Are efect  benefic asupra tiroidei datorită conținutului de iod.
  • Și mușchiul inimii este întărit mulțumită cantității mari de potasiu din sfecla roșie.
  • Ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și a atacurilor de inimă prin efectul de scădere a tensiunii arteriale.

După așa o listă, puteți începe diminețile cu un suc energizant de sfeclă roșie. Se găsește ușor în piață și nici nu este scumpă. Doar cei care suferă de diabet ar trebui să o evite, datorită conținutului ridicat de zaharuri.

Ceea ce probabil nu știați despre sfecla roșie este că din ea se poate obține un fel de cafea. Cum ? Curățați sfeclele, le tăiați în rondele de aproximativ 3-4 cm grosime, le puneți la uscat pe cât posibil în aer liber sau într-un curent de aer. După ce s-au uscat le prăjiți în cuptor, apoi le spargeți și le măcinați. Și gata cafeaua de sfeclă. Nu știm ce gust are, dar dacă încercați, spuneți-ne și nouă. Cu siguranță va fi o cafea sănătoasă.

 

Poftă bună și să mâncați slow !

 

Surse : http://www.csid.ro , http://www.fitness-nutritie.ro, Jean Valnet – ”Tratamentul bolilor prin legume, fructe și cereale”, Editura Cerea, București 1991

Leave a Reply