Grădina din casă

Cum semănăm plante aromatice

stropitoare si ghiveci

Data trecută v-am povestit despre cum să alegeți locul din casă în care veți amenaja grădina. Acum să trecem la treabă.

A venit primăvara, așa că este momentul cel mai bun să începeți  să semănați plante aromatice, pe care le veți folosi și cel mai des în bucătărie. Ce puteți planta în ghivece: pătrunjel, busuioc, mărar, leuștean, rozmarin, cimbru. Acestea sunt cel mai des utilizate, dar puteți să experimentați și cu alte plante.

Ce aveți de făcut?

Mai întâi alegeți ghivecele pe care le veți folosi. Puteți cumpăra ghivece din plastic sau ceramice (păstrează mai bine umiditatea pământului și asigură o mai bună aerisire) sau puteți improviza din ce aveți la îndemână: pahare mari de iaurt, lădițe din lemn sau din plastic, borcane etc. Condiția este să asigure scurgerea apei. Dimensiunea ghiveciului poate varia în funcție de ce urmează să plantați. De exemplu, pentru leuștean este nevoie de un ghiveci mai mare pentru că rădăcina sa pivotantă are nevoie de spațiu. Pentru pătrunjel sau cimbru, de exemplu, nu este nevoie de un ghiveci foarte adânc, dar este recomandat unul cu deschidere mai mare; ambele au multiple frunze și ramuri, așadar au nevoie de spațiu să se ”desfășoare”.

Pământul pe care îl veți folosi poate fi pământ luat din pădure, amestecat cu puțin pământ de flori pentru a-i îmbogăți compoziția. O altă posibilitate este să folosiți pământ de flori amestecat cu nisip. Oricare variantă alegeți, nu folosiți exclusiv pământ de flori, pentru că este prea acid și dăunează plantelor.

Semințele le găsiți fie la magazinele specializate de grădinărit, fie la supermarket-uri, fie în piață. Verificați data expirării de pe ambalaj.

Afânați puțin pământul din ghiveci și presărați semințele destul de aproape de suprafață. Chiar dacă vi se pare că sunt semănate prea des, nu este o problemă. Nu toate semințele vor încolți și chiar dacă vor fi dese, le puteți rări ulterior. După ce ați semănat, acoperiți semințele cu puțin pământ și udați. O idee bună ar fi să puneți o etichetă pe ghivece cu numele plantei. Astfel veți putea urmări mai ușor evoluția și veți ști ce fel de semințe să mai semănați în cazul în care nu vor încolți de prima dată.

Plantele vor începe să iasă în câteva zile, dar au ritmuri diferite de creștere. De exemplu, rozmarinul și salvia cresc mai lent. Dacă nu ai răbdare să aștepți să crească ”de la 0”, poți lua de la magazin planta în ghiveci și să o replantezi.

Nu uitați să udați periodic pământul în care ai pus semințele, chiar dacă încă nu încep să apară vârfurile verzi.  Nu udați, totuși, în exces. O dată la 2-3 zile este suficient. Mărarul, de exemplu, trebuie udat cu moderație.

În primă fază, până răsar plantele, puteți lăsa ghivecele într-un loc luminos și cald. După ce încep să apară firele verzi, le mutați în funcție de ”preferințele” lor. Astfel  mărarul, pătrunjelul, busuiocul, salvia preferă locurile luminoase și însorite. În schimb, leușteanul, menta, cimbrul preferă locurile semi-umbrite și nu foarte calde, pentru a păstra pământul umed. Rozmarinul nu are nevoie de prea multă atenție și mai ales nu trebuie udat în exces.

Spor la semănat!

 

Surse: http://www.goodfood.ro , http://www.goodfood.ro

Leave a Reply