World Disco Soup Day a la Slow Food Iasi

 

 

Pe 29 aprilie ne alăturăm rețelei internaționale Slow Food Youth Network pentru un nou eveniment marca Slow Food: World Disco Soup Day. Este prima ediție a acestui eveniment organizată în aceeași zi la nivel global, mobilizând voluntari din Uganda până în Japonia, Brazilia sau Olanda.

Despre ce este vorba? După cum îi spune și numele, este o zi în care gătim #fărărisipă, și mâncăm supă pe muzică disco, într-o atmosferă veselă și relaxată, în aceeași zi, în țări din întreaga lume.

De ce supă? Datorită aspectului lor ”neatrăgător” și în ciuda faptului că sunt în continuare comestibile chiar dacă nu mai corespund vizual, multe legume și fructe sunt aruncate de supermarketuri, alte magazine sau restaurante. Gătind o supă pentru comunitate din ingrediente de genul acesta, vrem să demonstrăm că gustul nu e neapărat legat de aspect, ci de conținut.

De ce tocmai aceste ingrediente? Pentru că scopul acțiunii este să atragă atenția asupra risipei de alimente ce are loc în fiecare zi la nivel mondial, în timp ce o parte importantă a populației Globului suferă de foame.

Conceptul este împrumutat de la asociația Disco Soup din Franța care luptă împotriva risipei alimentare. Asociația a reușit să formeze o comunitate de voluntari nu doar în Franța, ci și în alte țări de pe cele patru continente, militând împreună pentru o utilizare rațională a alimentelor.

Slow Food (Youth Network) împreună cu cei din comunitatea Disco Soup se unesc astfel într-un eveniment cu impact major: World Disco Soup Day, în speranța că, în timp, tot mai mulți oameni și, în special, agenți economici vor deveni conștienți de importanța folosirii sustenabile a alimentelor.

Revenind la evenimentul organizat de Slow Food Iași, ne vom întâlni la CUIB pe 29 aprilie unde, alături de voluntari (vă puteți și vă invităm să vă înscrieți ca voluntar aici), vom pregăti supa, începând cu ora 16. De la ora 18:00 la ora 20:00 vă invităm să o savurăm împreună, pe ritm de muzică disco, contra unei donații simbolice de 10 lei. Fondurile adunate, după ce vor acoperi cheltuielile de organizare, vor fi folosite de Slow Food Iași pentru evenimente viitoare, iar supa rămasă merge către Fundația Un Coup de Main d’Emmaus – care o va împărți oamenilor fără adăpost din zona Iașului.

Așadar nu uitați: Sâmbătă, 29 aprilie, de la ora 16:00 vă invităm la voluntariat la gătit, iar de la 18:00 vă așteptăm pe toți la CUIB , să împărțim o supă #fărărisipă.

De ritmurile disco se va ocupa Cel Visător, iar de atmosferă și zâmbete – noi toți împreună.

Vă așteptăm să arătăm împreună că putem reduce risipa alimentară în mod inteligent și distractiv!

Mai multe informații

Știți că anual o treime din alimentele obținute pentru consum sunt aruncate? Asta înseamnă 1,3 miliarde de tone în fiecare an. Noi, consumatorii, suntem direct responsabili pentru aceast rezultat. Aceasta în condițiile în care FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) avertizează că momentan producem cât să acoperim necesarul de hrană doar până în 2050. Pare un moment îndepărtat, dar este mult mai aproape decât ne dorim să credem.

 

Leave a Reply