Slow Food Iași

Slow Food Iași Convivium (SFI) este o inițiativă locală, oficială și recunoscută de către organizația Slow Food International.

Slow Food este o mişcare internaţională iniţiată în 1986, care luptă pentru păstrarea bucătăriei tradiţionale şi regionale, încurajând cultivarea caracteristică ecosistemului local. Mişcarea promovează consumul de alimente locale şi tradiţionale, ocroteşte principiile comerţului echitabil, încurajează fermierii şi micii producători, dar are ca scop şi educarea cetaţenilor cu privire la riscurile fenomenului fast food, folosirea pesticidelor sau consumul de alimente modificate genetic. (Mai Bine)

Astăzi organizația Slow Food este o reţea vastă de 100.000 de membri din 150 de ţări, grupați în filiale locale numite convivia, care au scopul de a-și proteja cultura culinară locală.

Slow Food abordează agricultura, producţia de alimente și gastronomia bazându-se pe un concept de calitate, determinat de trei principii interconectate:

  • Bun: o alimentaţie proaspătă și gustoasă de sezon, care satisface simţurile și face parte din cultura noastră locală.
  • Curat: produs în armonie cu natura și sănătatea umană.
  • Corect: preţuri accesibile pentru cosumatori; plată și condiţii echitabile pentru micii producători.

La Iași, ideea unui Slow Food local a apărut tot la inițiativa asociației Mai Bine, iar de la idee la pus în practică n-a fost decât o tehnicalitate, pusă în practică la finalul anului 2012.

Susținut cu ajutorul membrilor (înscrie-te aici) și cu o echipă mică și încăpățânată de voluntari, Slow Food Iași schimbă, la nivel local, perspectivele clasice ale educației despre hrană, prin acțiuni și proiecte ca In What Sense?, Melcul Verde, Master of Honey, scoate la lumină ingrediente uitate, produse artizanale și tradiționale, și promovează micii producători locali, purtători și perpetuatori ai culturii gastronomice sezoniere și a biodiversității hranei în context local.

Oricât ne-ar plăcea să spunem altceva, suntem ceea ce mâncăm și în viteza cu care societatea capitalistă promovează consumul, uităm să mai fim atenți și la ce punem în farfurie. De aceea și prin Slow Food Iași Convivium vrem să promovăm gastronomia locală, educația culinară și modul în care alegerile noastre alimentare ne afectează la nivel individual, comunitar și global. Credem cu tărie că fiecare dintre noi trebuie să aibă acces la mâncare bună, curată și corectă. 

Leave a Reply