Melcul Verde

Melcul verde

Melcul Verde este un proiect pilot al Slow Food Iași de creare a unor grădini școlare comestibile. Grupuri de copii din clasele primare și  gimnaziale, coordonați de profesori și ajutați de partenerii și membrii Slow Food Iași, vor cultiva, în spații special amenajate din curtea școlii, legume și plante aromatice pe care să le folosească în propria alimentație.

Cum a apărut ideea

Constatăm tot mai mult în ultima vreme o îndepărtare de tot ce înseamnă natural, local, de sezon. Apelăm tot mai mult la legume și fructe din import, crescute și conservate forțat, la preparate congelate, la semipreparate, la fast food. Și tot noi suntem surprinși că obezitatea devine o problemă de sănătate tot mai răspândită, chiar în rândul copiilor. În plus, deplângem starea agriculturii și ne place să ne amintim de gustul mâncării de ”când eram mici”. Ceea ce nu conștientizăm este cât de la îndemână este soluția.

Noi suntem soluția

Schimbarea de mentalitate și de atitudine ține, în primul rând, de fiecare dintre noi. Cel mai simplu pas este să îi învățăm pe copii să se apropie de natură și să o respecte. Aflați la vârsta descoperirilor, pentru ei este o aventură frumoasă să vadă cum din mici semințe apar plante și se dezvoltă legumele pe care ei le știu mai mult de pe rafturile magazinelor. Mai mult, vor constata singuri diferența de gust al unui fel de mâncare preparat cu ingrediente proaspete, crescute natural și local.

Ce face Melcul Verde

În proiectul Melcul Verde copiii nu vor învăța doar, concret, cum se cultivă o grădină, ci vor învăța și să relaționeze cu hrana, să aprecieze și să respecte valoarea muncii prin care se obține această hrană și importanța unei alimentații sănătoase.

Proiectul pilot este posibil datorită finanțării din partea Cercului de Donatori Iași prin care se vor realiza mini-solarele modulare reutilizabile și spijinului dat de Verde Bun care pune la dispoziție semințe curate, tradiționale, dar și îndrumarea unor specialiști.

În primul an al proiectului sunt implicate două școli: Liceul Teoretic ”Miron Costin”  și Grădinița și Școala Paradis din Iași.

Melcul Verde a fost inspirat de proiectul Slow Food Turda numit  Viața în grădina verdeAlt proiect care ne-a ajutat la conturarea ideii a fost The Edible Schoolyard  despre care mai puteți afla și aici.

Anul acesta Melcul Verde se antrenează pentru ca de la an la an să ajungă tot mai departe, în tot mai multe școli nu doar din Iași, ci din toată țara.

 

2 thoughts on “Melcul Verde

Comments are closed.