Risipa de alimente în centrul discuțiilor de la Conferința regională FAO de la București

credite foto: Sergiu Florean, CRIES
credite foto: Sergiu Florean, CRIES

 

Cum vă sună următoarele cifre? 1,3 miliarde tone de alimente aruncate anual la nivel global, 90 de milioane de tone –  în UE și 5 milioane de tone – în România.

Anul 2014 a fost declarat de către Uniunea Europeană drept anul luptei împotriva risipei de alimente.

Risipa de alimente este un subiect abordat constant, în condițiile în care există diferențe enorme între zone geografice legate de accesul la hrană. În țările dezvoltate se aruncă tone de alimente, în timp ce în țările slab dezvoltate sau în curs de dezvoltare foarte mulți oameni care mor de foame.

Acest subiect a fost în centrul atenției unor evenimente ce s-au încheiat pe 4 aprilie la București: cea de a 29-a Conferinţă Regională pentru Europa (ERC) a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură / FAO şi lucrările celei de a 38-a sesiuni a Comisiei Europene pentru Agricultură a FAO (ECA). Evenimentele au fost găzduite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Trebuie știut că principalul forum si organism de conducere care decide prioritatile comune în regiunea noastră în agricultură, silvicultură, pescuit  și dezvoltare rurală este Conferința Regională FAO.

 

credite foto: Sergiu Florean, CRIES
credite foto: Sergiu Florean, CRIES

 

Studiile au arătat că principalii vinovați de această risipă sunt cei care cumpără alimente cu termen de valabilitate mare . Ca urmare, comercianții rămân în stoc cu multă marfă nevândută care trebuie aruncată. Tot studiile arată că prin educație și tehnologie această risipă se poate reduce cu 60%.

De interes local, România își propune să reducă deșeurile alimentare cu 50 % până în 2020.

Pe 30 Martie, la București, la Conferința Regională FAO pentru Europa și Asia Centrală, a fost adoptată și Declarația Organizațiilor Societății Civile. Aceasta stabilește priorități ale Strategiei Parteneriatului între Organizațiile Societății Civile: Dreptul la alimente pentru următorii 10 ani; orientarea agendei începând cu  2015 către realizarea obiectivelor de dezvoltare sustenabilă pe baza documentelor agreate; Implementarea Anului Internațional al Agriculturii Tradiționale Familiale cu scopul de a proteja stilul de viață și drepturilor membrilor acestor comunități; Schimbarea sistemului de producere a hranei pentru a reduce risipa de alimente; Prioritățile FAO în regiunea Europei și Asiei Centrale.

 

credite foto: Sergiu Florean, CRIES
credite foto: Sergiu Florean, CRIES

 

Detaliile Declarației le găsiți aici: http://www.eurovia.org/IMG/pdf/CSO-NGO_Declaration_final_EN.pdf (varianta în limba română va fi și ea disponibilă în curând)

Câteva imagini de la eveniment –  via Grupul de Inițiativă Radu Anton Roman http://www.targultaranului.ro/ .

Leave a Reply