O plantă minune – Grâușorul

 

 

Photo credit: Irina Theodoru
Photo credit: Irina Theodoru

 

Din seria vegetalelor – minune care se găsesc la îndemâna noastră și care nu trebuie să călătorească peste mări și țări pentru a ne aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate, ne oprim acum la grâușor. Sau sălățică. Sau untișor. Tot de primăvară, tocmai a început să apară și se pricepe să ne facă să ne simțim bine.

Ce conține:

  • Vitamina C
  • Ficarina
  • Acid ficaric
  • alcoloid protoanemonina
  • substante saponine si glicozide
  • minerale
  • aminoacizi

Ce beneficii are:

  • Grâușorul are proprietăți antibacteriene.
  • Combate asthenia de primăvară.
  • Drenează toxinele din sânge și ajută la refacerea acestuia atât calitativ, cât și cantitativ.
  • Are proprietăți revulsive, astringente, fungicide.
  • Frunzele de grâușor ajută și la vindecarea rănilor.
  • Este benefic  și în tratarea unor afecțiuni ale pielii.

 

Se pare că în Anglia este considerat o delicatesă. Se consumă în special în salate,dar și pregătită la fel ca spanacul sau urzica.

Frunzele de grâușor trebuie culese înainte ca planta să înflorească, altfel devin toxice. Grâușorul se găsește începând cu luna martie și până în mai. Îl puteți lua din piață, dar și mai plăcut este să mergeți să îl culegeți direct din poieni, grădini sau parcuri. Covorul verde cu galben pe care îl formează este o imagine absolut revigorantă. Ca să nu mai spunem de plăcerea de a petrece timpul liber în natură și aer curat.

Poftă bună și să mâncați slow.

 

 

Surse: http://bodygeek.ro/grausorul-planta-de-primavara-folosita-in-medicina-populara, http://www.bioterapi.ro/vegetale/index_vegetale_plante_medicinale_untisorul_grausorul_salatica.html

Leave a Reply