Slow Food și etichetele narative

Slow Food a publicat un document în care se exprimă oficial (pdf în engleză) în legătură cu rezoluțiile europene legate de etichetarea produselor și, mai mult decât atât, pune accentul pe o soluție alternativă de etichetare (testată din 2011 cu ajutorul prezidiilor*): eticheta narativă

Eticheta narativă se referă la o secțiune informativă pe etichetele produselor, și conține date privind proveniența locală și caracteristicile care-i conferă specificitate produsului respectiv. Mai conține și “sfaturi de consum” care oferă detalii despre modul optim de stocare al produsului și sugestii de servire.

O etichetă narativă oferă, de asemenea, informații diverse și în funcție de categoria de produse alimentare. De exemplu:

  • Etichetele pentru produsele vegetale descriu caracteristicile soiului, metodele de cultivare, tipurile de tratament aplicate, metodele de combatere a buruienilor și cele de irigare. În cazul în care produsele sunt prelucrate, sunt detalii ale materiilor prime utilizate precum și informații din lanțul de producție.
  • Etichetele de vin specifică adjuvanții tehnologici din procesul de vinificare și detalii despre vița de vie.
  • Etichetele de brânzeturi descriu rasele de animale, tipurile de agricultură și furajele folosite ca hrană (inclusiv dacă furajele sunt produse (ne)modificate genetic), zona de pășune, bunăstarea animalelor determinată de metodele de creștere, precum și de prelucrarea și maturarea brânzeturilor respective.

Fundatia Slow Food pentru Biodiversitate a lansat proiectul cu eticheta narativă în 2011 și l-a experimentat în 2012 pe un eșantion de aproximativ 70 de produse ale prezidiilor din întreaga lume. În 2013 se va lucra în continuare cu producătorii din prezidii pentru a ajunge la un număr similar de produse cu etichete narative și va publica proiectul și în rândul producătorilor europeni.

Exemple de etichete narative

Screen Shot 2013-04-07 at 20.57.35 Screen Shot 2013-04-07 at 20.57.47

*Prezidiile (eng. presidia) – sunt proitecte Slow Food care susțin micii agricultori și fermieri și producția calitativă a produselor pe cale de dispariție, protejează varietățile unice de plante, ecosistemele și rasele locale de animale, și recuperează tehnicile de procesare tradiționale. 

 

Leave a Reply