O plantă minune – Coacăzul

Photo credit: Irina Theodoru
Photo credit: Irina Theodoru

 

Deși coacăzele negre sunt mai cunoscute, coacăzele roșii merită și ele toată atenția noastră pentru că știu să facă minuni.

Coacăzul este originar din Tibet și a ajuns în Europa în urmă cu aproximativ 400 de ani, mai întâi în țările din nordul continentului. Coacăzele, fie ele negre sau roșii, au numeroase proprietăți benefice organismului uman și sunt folosite de secole. De la coacăz se pot folosi și fructele, și frunzele.

Ce conțin:

–          Apă

–          Tanin

–          Zaharuri

–          Acizi

–          Substanțe proteice

–          Săruri minerale

–          Celuloză

–          Provitamina A

–          Vitamine din complexul B

–          Acid pantotenic

–          Vitamina C (coacăzele negre conțin de 3 ori mai multă vitamina C decât portocalele)

–          Vitamina P

Cu atâtea substanțe utile sănătății, nu ne mirăm că fructele sunt eficiente pentru menținerea unei stări de bine și în tratarea unor afecțiuni foarte diverse . Este suficient să spunem că acum 3 secole coacăzele erau numite ”elixirul tinereții”.

 

Ce proprietăți au:

–          Efect remineralizant

–          Stimulează activitatea sistemului nervos central.

–          Sporesc acuitatea vizuală.

–          Reglează activitatea hormonală.

–          Combat anemia.

–          Au proprietăți diuretice.

–          Efect antiinflamator

–          Reglează tranzitul intestinal lent

–          Proprietăți sudorifice

–          Sunt un bun decongestionant hepatic, fiind folosite în tratarea hepatitelor cronice.

–          Combat afecțiunile renale.

–          Efect antireumatic.

–          Utile în tratarea gutei

–          Coacăzele roșii sunt foarte eficiente împotriva unor afecțiuni ale pielii.

Frunzele de coacăz s-au dovedit eficiente împotriva unor afecțiuni diverse: artrite, hipertensiune arterială, gută, tuse convulsivă, dureri de stomac, migrene, dar și pentru a calma efectul înțepăturilor de albine sau alte insecte.

Coacăzele roșii încep să se coacă. Cele negre urmează.  Căutați-le în grădini, în poieni sau, mai simplu, în piață. Bucurați-vă de ele crude, dar le puteți transforma și în suc, jeleu sau dulceață. Avantajul coacăzelor este că, datorită lipsei unei anumite  enzime din compoziția lor, fructele păstrează vitamina C în stare stabilă și formă activă chiar și în sirop sau suc sau vin.

 

Să aveți poftă la coacăze!

 

Surse: http://eusanatos.blogspot.ro/2007/10/coaczele.html, http://www.bucataras.ro/articole/coacazeleun-fruct-cu-proprietati-miraculoase-47963.html, http://ziarullumina.ro/sanatate/proprietatile-terapeutice-ale-coacazului, http://www.terapiinaturiste.ro/plante-medicinale.php?planta=Coacaze_rosii

Leave a Reply