2015 – Anul Solului

photo credit: Irina Theodoru
photo credit: Irina Theodoru

Anul 2015 a fost declarat Anul Solului de către Națiunile Unite (UN).

Poate părea surprinzător, dar dacă parcurgem chiar și o parte dintre argumente, devine absolut logic . Solul este o componentă esențială a ecosistemului; de el depinde hrana majorității vietăților, filtrează și depozitează apa. Cu alte cuvinte, este vital pentru existența organismelor vii. Dacă mai adăugăm și faptul că rata de reînnoire a solului este aproape nulă (situație similară cu a petrolului), déjà începe să se contureze o problemă.

De ce a intrat tocmai în atenția Națiunilor Unite ? Pentru că la cum este practicată momentan agricultura, riscăm să distrugem iremediabil această componentă esențială a existenței noastre, hrana sănătoasă și naturală având mari șanse să devină legendă (nu în sensul bun). Soluția? O agricultură non agresivă pentru sol, cu mai puține îngrășăminte chimice, pesticide și alte substanțe dăunătoare și folosind energie regenerabilă.

Statisticile arată că până în prezent, de la începutul agriculturii de masă, un sfert din suprafața Globului a fost folosit pentru agricultură. Din aceasta, două treimi sunt folosite pentru monoculturi și culturi anuale. Aparent nu este nimic rău în această practică. Însă trebuie știut că pe termen lung are ca rezultat sărăcirea solului și deteriorarea lui iremediabilă.

De aceea eco-agricultura începe să fie promovată și susținută tot mai intens. Culturile perene sau intercalate, de exemplu,  sunt bune practici care pot fi adoptate cu ușurință.

Așadar, nu strică mai multă atenție pentru practicile ”tradiționale” ale străbunicilor; asta dacă vrem să ne mai bucurăm și în viitor de legume și fructe sănătoase, din natură și nu obținute în laborator.

 

Sursă: http://foodtank.com/news/2015/01/twenty-fifteen-declared-the-international-year-of-soils

Leave a Reply