Hasmațuchi – o minune de plantă

Photo credit: Irina Theodoru
Photo credit: Irina Theodoru

Deși numele este cel puțin ciudat și stârnește râsul, hasmațuchiul este cât se poate de obișnuit și de răspândit la noi. Este o plantă aromatică de primăvară, din aceeași familie cu pătrunjelul (cu care și seamănă foarte bine, de aceea se mai numește și pătrunjel creț) și morcovul. Se pare că hasmațuchiul ar proveni din regiunea munților Caucaz și ar fi fost adus în Europa de către armata romană. Alte denumiri la fel de rezonante sunt Hasmățui, Asmățui, Hașmaciucă sau Hașmă.

În Europa occidentală este mai răspândit în Franța, de aceea se mai cheamă și pătrunjel franțuzesc. La noi în țară este mai cunoscut și utilizat în Moldova.

Ce conține:

  • Vitamina A
  • Vitamine din complexul B
  • Vitamina C

Ce beneficii are:

  • Hasmațuchiul este cunoscut pentru efectul diuretic.
  • Este stimulant pentru ficat și tubul digestiv.
  • Are efect detoxificant.
  • Este un cunoscut tonic, utilizat în tratarea asteniei de primăvară.
  • Stimulează apetitul.
  • În componența unor loțiuni și creme este folosit pentru a calma ochii iritați și pentru curățarea și netezirea tenului.

În popor se spune că hasmațuchiul vindecă sughițul.

Frunzele sale deosebit de aromate fac din hasmațuchi un condimente  excelent pentru salate, supe, dar se poate consuma și sub formă de ceai. Primăvara îl găsiți cu siguranță în piață.

Poftă bună și să mâncați slow.

Surse: http://ierburiuitate.wordpress.com/tag/hasmatuchi/, http://www.taifasuri.ro/taifasuri/farmacie-verde/526-ptrunjelul-cre-surs-inepuizabil-de-energie-hasmauchi-v-red-tineretea-.html, http://bistrita.citynews.ro/lifestyle-16/proprietatile-terapeutice-ale-plantelor-aromatice-16341

Leave a Reply