Grădina din casă

Cum semănăm roșii

 

Photo credit: http://www.dreamstime.com/
Photo credit: http://www.dreamstime.com/

După ce am văzut cum putem semăna plante aromatice, să ne gândim acum ce bine ar merge ele cu o salată de roșii proaspete. Culese tot de voi, din grădina voastră proprie din casă.

Acum este momentul ideal să semănați semințele de roșii. Cel mai bine ar fi să alegeți  un soi de tomate mai mici, datorită spațiului destul de limitat în care vor crește.

Ce aveți de făcut?

Pentru a semăna roșii, aveți nevoie de o lădiță (din plastic sau din lemn), în care puneți pământ până aproape de marginea superioară. Ca și în cazul plantelor aromatice, ideal este să amestecați pământul special pentru flori cu nisip sau pământ obișnuit.

Când luați plicurile cu semințe de roșii, verificați să nu aibă depășit termenul de garanție depășit. Și, evident, pe cât posibil să fie semințe produse local și care să nu provină din culturi modificate genetic. Știm cât de atractiv este de multe ori un produs ”Made in EU/Olanda/Germania etc.”, dar scopul nostru este să susținem produsele și producătorii locali pentru o dezvoltare sustenabilă a întregii comunități. Amintiți-vă doar de gustul  roșiilor din grădina bunicilor și gândiți-vă că îl puteți regăsi din propria grădină.

Semănatul este bine de făcut într-o zi cu lună plină (nu este superstiție, ci fapt verificat de generații de cultivatori). Înainte de a semăna, tasați ușor și apoi udați pământul din lădiță cu apă la temperatura camerei. Trasați cu o riglă mici șanțuri la distanță de 2 cm între ele. Presărați apoi semințele pe cât posibil la distanță de aproximativ 1 cm una de cealaltă. Udați semințele cu apă la temperatura camerei dintr-un pulverizator sau o stropitoare fină, pentru a nu le deranja de la locul lor. Acoperiți apoi cu un strat subțire de pământ.

Acoperiți lădița fie cu o sticlă, fie cu o folie de celofan. Plasați lădița într-un loc cald. Îndepărtați sticla sau folia de plastic zilnic, pentru aerisire și pentru a evita apariția mucegaiului. În maxim o săptămână ar trebui să răsară plantele, iar în 8 – 12 zile apar primele frunze.

O dată răsărite plantele, lădița trebuie pusă într-un loc luminos și cald. Recomandat este în dreptul unei ferestre orientate spre sud sau sud-vest. Udați plantele la 3-4 zile cu apă la temperatura camerei, lăsată de pe o zi pe alta, pentru a se evapora clorul. Dacă aerul din încăpere sau din balcon este uscat, poate dăuna plantelor. Așadar puteți pune un vas cu apă în apropiere pentru menținerea umidității.

Repicatul

Ce este repicatul? Înseamnă replantarea răsadurilor fie în același vas, fie în vase individuale, pentru a distanța plantele și a le permite să se dezvolte. Pentru roșii repicatul se face atunci când plantele au dat primele 2 frunzulițe (la aproximativ 10 zile de când au răsărit). Le puteți replanta în păhărele de plastic (paharele mari de iaurt sunt foarte bune), pe care le găuriți în partea inferioară pentru a lăsa apa să se scurgă. Puteți pune câte un fir sau câte 2 într-un pahar. Puteți folosi un pix pentru a face loc în pământ, acolo unde va fi așezat răsadul. Planta poate fi pusă cu tulpina mai adânc în pământ, dar frunzele trebuie să rămână bine la suprafață.

Când răsadurile au ajuns să aibă 4 – 5 frunze bine dezvoltate (de obicei ating o înălțime de 10 – 15 cm), puteți să le răsădiți în vase mai mari, în locul definitiv. Pentru a se dezvolta bine, roșiile au nevoie de o distanță de 30 – 35 cm între ele. Depinde de spațiul de care dispuneți câte plante păstrați (restul le puteți oferi cuiva care are grădină).  Replantarea se recomandă să fie făcută într-o zi noroasă, pentru ca plantele să nu se ofilească. Amplasați noile vase pe direcția est-vest, pe cât posibil și într-un loc însorit, deoarece roșiile iubesc soarele direct.

Spor la semănat!

 

Sursă: http://7coline.wordpress.com/2012/03/12/obtinerea-rasadurilor-de-rosii-de-la-semanat-la-plantarea-in-gradina/

Leave a Reply